Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Zahraničie

Rusko raketami zaútočilo na Kyjev, Poľsko aktivovalo letectvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na celom území Ukrajiny bola vyhlásená výstraha pred vzdušným útokom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Varšava 2. septembra (TASR) – Ukrajinská vzdušná obrana v noci na pondelok odrážala ruský raketový útok na Kyjev, uviedli prostredníctvom sociálnej siete Telegram zástupcovia ukrajinskej armády. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters.

Na celom území Ukrajiny bola vyhlásená výstraha pred vzdušným útokom.

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko prostredníctvom služby Telegram uviedol, že útok čiastočne zničil kotolňu vodárne v štvrti Holosiivskij na juhozápade kyjeva. V štvrti zasahujú záchranári.

V štvrti Ševčenkivskij, ktorá je sídlom niekoľkých univerzít, vypukol požiar. Zdravotníci tu ošetrovali najmenej jednu zranenú osobu.

Záchranári zasahovali aj v štvrtiach Svjatošinskij a Solomjanskij, dodal Kličko. V štvrti Solomjanskij sa nachádza veľká vlaková stanica a hlavné kyjevské letisko, nachádza sa na západnom okraji mesta.

Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve sa ozvalo niekoľko hlasných výbuchov pripomínajúcich prácu protivzdušnej obrany.

Ruský raketový útok na Kyjev bol v pondelok skoro ráno dôvodom aktivácie stíhačiek poľského letectva a spojeneckých vzdušných síl, uviedlo vo vyhlásení Operačné centrum poľských ozbrojených síl.

"Na juhovýchode krajiny môže byť zvýšená hladina hluku z dôvodu operovania poľských a spojeneckých lietadiel v našom vzdušnom priestore," uviedlo centrum prostredníctvom sociálnej platformy X. Poľsko na juhovýchode svojho územia zdieľa s Ukrajinou štátnu hranicu.