Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Memorial dostal pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch

Demonštrant drží plagát s nápisom "Ruky preč od Memorialu, sloboda pre politických väzňov" pred ruským najvyšším súdom v Moskve 14. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia.

Moskva 15. decembra (TASR) - Súd moskovského Tverského obvodu udelil v stredu pokutu 500.000 rubľov (6000 eur) ľudskoprávnej organizácii Memorial za porušenie zákona o činnosti zahraničných agentov, informovali agentúry TASS a Interfax.

Súd uznal Memorial za vinný z toho, že nepoužíva v dostatočnej miere označenie o zahraničných agentoch. Toto obvinenie súvisí s tým, že na webovej stránke ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktorému tiež prináleží označenie zahraničného agenta, nebol Memorial riadne označený ako zahraničný agent. Súd preto tejto ľudskoprávnej organizácii udelil maximálnu možnú pokutu.

Moskovský súd sa okrem toho v súčasnosti zaoberá žiadosťou ruskej generálnej prokuratúry o zrušenie činnosti organizácie Memorial pre jeho údajné "systematické porušovanie zákona o zahraničných agentoch".

Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 platnosť zákona rozšírili na médiá a od roku 2019 aj na jednotlivých novinárov a aktivistov.

Označenie zahraničný agent vyvoláva konotácie z čias studenej vojny. Od takto označených subjektov sa v Rusku vyžaduje, aby v celom svojom obsahu dôsledne uvádzali, že sú "zahraničnými agentmi", čo v prípade médií výrazne ovplyvňuje napríklad ich príjmy z reklamy.

Memorial sa zaoberá dejinami politických represií a ochranou ľudských práv. Pre svoju činnosť a postoje svojich predstaviteľov je už roky v centre pozornosti ruských úradov: od roku 2016 je táto organizácia zaradená na zoznam zahraničných agentov a súdy jej viackrát udelili pokutu za porušenie zákona o zahraničných agentoch.