Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Americkému novinárovi Gershkovichovi predĺžili väzbu do konca marca

Americký novinár Evan Gershkovich (vpravo), ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže, prichádza do budovy súdu v Moskve v piatok 26. januára 2024. Foto: TASR/AP

Súd Gershkovichovi predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace. Piatkové súdne konanie prebehlo za zatvorenými dverami, pretože podľa ruských úradov sú detaily prípadu klasifikované ako tajné.

Moskva 25. januára (TASR) - Moskovský súd rozhodol v piatok o predĺžení väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

Súd Gershkovichovi predĺžil väzbu o ďalšie dva mesiace. Piatkové súdne konanie prebehlo za zatvorenými dverami, pretože podľa ruských úradov sú detaily prípadu klasifikované ako tajné. Na pojednávaní sa však zúčastnil americký generálny konzul Stuart Wilson.

Gershkovich (32) pracuje pre americký denník The Wall Street Journal (WSJ). On i jeho zamestnávateľ rázne odmietajú akékoľvek obvinenia zo špionáže. Gershkovich sa stal prvým americkým novinárom, ktorý v Rusku takýmto obvineniam čelí od čias Sovietskeho zväzu.

Novinára WSJ zadržali vlani koncom marca počas pracovnej cesty do Jekaterinburgu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že "konal na príkaz americkej strany a zbieral informácie" o aktivitách jednej zo spoločností ruského vojenského priemyslu, považované za štátne tajomstvo. Rusko podľa AFP tvrdí, že Gershkovicha chytili pri čine, no zatiaľ nezverejnilo nijaké dôkazy o jeho špionážnej aktivite. V prípade uznania viny mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Ruský prezident Vladimir Putin v decembri uviedol, že Moskva rokuje so Spojenými štátmi o poslaní Gershkovicha a ďalšieho amerického občana väzneného v Rusku Paula Whelana späť do USA. Kremeľ podľa Putina dúfa, že sa podarí záležitosť vyriešiť, aj keď to podľa jeho slov nie je ľahké.

Gershkovich písal správy z Ruska aj po začiatku invázie na Ukrajinu napriek odchodu mnohých zahraničných novinárov z Ruska.