Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruský súd rozhodol, že novinárka Kurmaševová zostane vo väzbe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch.

Moskva 18. júna (TASR) - Súd v Rusku odmietol v utorok prepustiť z väzby americko-ruskú novinárku Alsu Kurmaševovú, ktorej hrozí desať rokov väzenia za obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kurmaševová má dvojaké americko-ruské občianstvo a bola zadržaná v Rusku pred ôsmimi mesiacmi pre obvinenia z porušenia zákona o zahraničných agentoch. Následne bola obvinená zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde na základe zákona, ktorý Rusko prijalo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.

Súd v Kazani, hlavnom meste Tatárska, zamietol v utorok odvolanie Kurmaševovej proti skoršiemu rozhodnutiu o predlžení jej väzby do 5. augusta, oznámil novinárkin zamestnávateľ Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Tatársko-baškirská redakcia RFE/RL vydala v novembri 2022 Kurmaševovej knihu Nie vojne. Novinárke v nej zozbierala príbehy Rusov, ktorí nesúhlasia s vojnou na Ukrajine.

Kurmaševová žila pred zadržaním s manželom a deťmi v Prahe. Do Ruska odcestovala vlani v máji z rodinných dôvodov. V júni ju pred spiatočným letom zadržali na letisku v Kazani a zabavili jej americký aj ruský pas. Ruské úrady 47-ročnej novinárke najskôr udelil pokutu za to, že nenahlásila svoje dvojaké občianstvo. Kým však čakala na vrátenie pasov, tak ju zadržali pre vážnejšie obvinenia.

Dátum začiatku súdneho procesu s Kurmaševovou ruské úrady ešte nestanovili. Jej zadržanie už odsúdili viaceré krajiny vrátane USA či Česka. Generálny riaditeľ RFE/RL Stephen Capus označil prípad vedený voči nej za krutý a nepotrebný.