Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve dediny na východe Ukrajiny

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruskej armáde sa po niekoľkých mesiacoch patovej situácie na frontovej línii podarilo v priebehu tohto roka dobyť viacero dedín na východe Ukrajiny.

Moskva 1. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo o dobytí ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny - Novopokrovske v Doneckej oblasti a Stepova Novoselivka v Charkovskej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Územné zisky Rusko oznámilo aj počas uplynulého víkendu, kedy sa mu podľa vyhlásenia rezortu obrany podarilo dobyť dedinu Novooleksandrivka severozápadne od okupovaného mesta Očeretyne, a získať kontrolu nad dedinkou Spirne v Doneckej oblasti pri hraniciach s Luhanskou oblasťou.

Dobyté Novopokrovske sa nachádza južne od Novoaleksandrivky v oblasti, kde Moskva vytrvalo postupuje už od februára, keď po ťažkých bojoch obsadila priemyselné mesto Avdijivka. Stepova Novoselivka leží juhovýchodne od mesta Kupjansk.

Ruskej armáde sa po niekoľkých mesiacoch patovej situácie na frontovej línii podarilo v priebehu tohto roka dobyť viacero dedín na východe Ukrajiny. Hlásenia o územných ziskoch v tejto oblasti sa počas tohto leta objavujú takmer každý týždeň.