Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo dedinu Svyrydonivka neďaleko mesta Pokrovsk

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 18. augusta 2024, ruskí vojaci strieľajú zo samohybného dela Giatsint-S na ukrajinské pozície na neznámom mieste v rusko-ukrajinskej pohraničnej oblasti v Kurskej oblasti v Rusku. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku a v posledných týždňoch obsadili niekoľko malých dedín, aby sa dostali na okraj mesta.

Moskva 18. augusta (TASR) - Moskva v nedeľu oznámila, že jej sily obsadili obec Svyrydonivka v Doneckej oblasti. Ide tak o zabratie ďalšej dediny na frontovej línii, ktorá je vzdialená len približne 15 kilometrov od dôležitého dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany počas brífingu oznámilo, že "oslobodilo dedinu Svyrydonivka" v Doneckej oblasti. Ukrajinské vojenské úrady pritom už v piatok vyzvali civilistov v meste Pokrovsk, aby urýchlili svoju evakuáciu potom, čo Rusi obsadili aj dedinu Serhijivka.

Logistické centrum Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a je dlhodobo cieľom ruskej armády. Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku a v posledných týždňoch obsadili niekoľko malých dedín, aby sa dostali na okraj mesta.