Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že dobylo na východe Ukrajiny ďalšiu obec

Ilustračná snímka. Foto: TASR-AP

Ukrajina pritom uviedla, že najintenzívnejšie boje na celom fronte v súčasnosti prebiehajú práve v Doneckej oblasti.

Moskva 7. júla (TASR) - Rusko v nedeľu oznámilo, že dobylo ďalšiu obec v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruskí vojaci "oslobodili obec Čigari" v Doneckej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

V sobotu ruský rezort oznámil, že jeho sily dobyli v Doneckej oblasti aj obec Sokil. Ukrajina pritom uviedla, že najintenzívnejšie boje na celom fronte v súčasnosti prebiehajú práve v Doneckej oblasti.

Rusku sa podarilo dosiahnuť od začiatku roka na bojisku postup, ktorý sa začal vo februári dobytím mesta Avdijivka. Postup ruskej armády sa však spomalil, keďže sa zdá, že konflikt sa na východnom fronte zablokoval, pričom ani jedna zo strán nie je schopná dosiahnuť rozhodujúci prelom. Obe strany však tvrdia, že nepriateľovi spôsobujú veľké straty, konštatuje AFP.

Moskva v roku 2022 po sporných referendách anektovala Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu a východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin pritom v piatok zopakoval svoju požiadavku, aby sa Ukrajina úplne stiahla z týchto štyroch oblastí, ak chce koniec vojny.