Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že kĺzavými bombami zasiahlo Ukrajincov v Kurskej oblasti

Ruský vojak. Foto: TASR/AP

Konvenčné kĺzavé bomby sú odpaľované zo vzduchu a majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu.

Moskva 13. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že kĺzavými bombami zasiahlo zoskupenie ukrajinských vojakov neďaleko hraníc ruskej Kurskej oblasti, v ktorej ukrajinské sily podnikli úspešnú ofenzívu a časť z nej okupujú. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá tvrdenie ruského ministerstva nedokázala nezávisle overiť.

Rezort obrany uviedol, že zasiahol "oporný bod, na ktorom sa zoskupil personál ukrajinských ozbrojených síl." Bomby údajne zhodila stíhačka Su-34.

Konvenčné kĺzavé bomby sú odpaľované zo vzduchu a majú navádzací systém a výsuvné krídla, ktoré im umožňujú doplachtiť k cieľu. Bomba má základ z klasických bômb z čias Sovietskeho zväzu. Majú hmotnosť od 500 do 3000 kilogramov. Rusko ich využíva čoraz častejšie, pretože oproti balistickým raketám a raketám s plochou dráhou letu je ich výroba lacnejšia.

Reuters pripomína, že Ukrajina vtrhla cez hranice do Kurskej oblasti 6. augusta. Začiatkom septembra ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ukrajinské sily v oblasti ovládajú 100 obcí a osád na ploche 1000 kilometrov štvorcových.

Rusko sa ukrajinské sily snaží z oblasti vytlačiť už viac ako dva mesiace. Ruský rezort obrany v nedeľu uviedol, že pokračuje v ofenzívnych operáciách na desiatkach miest v regióne.