Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že na Kryme zadržalo ukrajinských agentov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Jeden zo zadržaných, identifikovaný ako 45-ročný obyvateľ Krymu, podľa FSB odovzdal Ukrajine spravodajské informácie, aby ich použila pri raketových útokoch.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 27. septembra (TASR) - Regionálna zložka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok oznámila, že na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove zadržala dvoch mužov, ktorí údajne poskytovali Kyjevu informácie o ruských vojenských objektoch. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters.

Jeden zo zadržaných, identifikovaný ako 45-ročný obyvateľ Krymu, podľa FSB odovzdal Ukrajine spravodajské informácie, aby ich použila pri raketových útokoch. Údajne poskytol aj údaje o súradniciach zariadení protivzdušnej obrany v meste Kerč.

Krymský most, nazývaný aj Kerčský most, spája pevninské Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Vedie práve z mesta Kerč do Krasnodarského kraja na juhu Ruska. Je mimoriadne dôležitý pre zásobovanie polostrova i ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine a Kyjev naň za posledné roky niekoľkokrát zaútočil.

FSB, citovaná ruskou agentúrou TASS, tvrdí, že druhý 43-ročný muž ponúkol pomoc aj ukrajinskému ministerstvu obrany, a to vo forme spravodajských informácií o umiestnení zbraní, vojenského vybavenia a jednotiek v meste Sevastopoľ s cieľom identifikovať vhodné ciele.

Oboch mužov vyšetrujú vo veci vlastizrady a špionáže. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.