Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že na Ukrajine útočilo na vojenskú infraštruktúru

Na snímke Rusko- Ukrajinská vojna. Záchranári, dobrovoľníci a zdravotníci odpratávajú trosky a pátrajú po obetiach po tom, čo ruská raketa zasiahla onkologickú kliniku vľavo a dialyzačnú kliniku vpravo od hlavnej detskej nemocnice Okhmadit v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR-AP

Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Moskva/Kyjev 8. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne. Ukrajinské úrady a predstavitelia predtým informovali o rozsiahlom ruskom raketovom útoku na viaceré mestá vrátane Kyjeva, ktorý si vyžiadal po celej krajine najmenej 29 obetí. TASR o tom informuje podľa správ tlačovej agentúry Reuters.

"Ciele útoku boli splnené. Boli zasiahnuté stanovené ciele," uviedol ruský rezort obrany s tým, že išlo o reakciu na ukrajinské útoky na Rusko. Z ruskej Belgorodskej oblasti v pondelok ráno hlásili po ukrajinskom ostreľovaní jedného mŕtveho a troch zranených.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok zároveň poprelo tvrdenia, že jeho sily úmyselne útočili na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že ruské sily útočili na viaceré ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, Dnipra, Kryveho Rihu či Kramatorsku. Podľa Zelenského vypálili Rusi na Ukrajinu vyše 40 rakiet.

V Kyjeve prišlo podľa ukrajinského prezidenta k poškodeniu detskej nemocnice. Úrady hlásili z Kyjeva po prvom útoku celkovo desať mŕtvych a 35 zranených. Kyjev pritom v pondelok podľa miestnych úradov čelil o niekoľko hodín ešte jednému útoku, pri ktorom zomreli ďalší štyria ľudia a tri osoby utrpeli zranenia.

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK oznámila, že pri ruskom útoku bola poškodená aj kyjevská elektrická infraštruktúra a vedenie.

Najmenej desať obetí na životoch a 31 zranených zaznamenali aj v meste Kryvyj Rih. Ďalšie obete na životoch a ranených hlásili z miest Pokrovsk a Dnipro.

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov vyzval po útoku spojencov Ukrajiny, aby urýchlene prijali rozhodnutie o pomoci pri posilnení ukrajinskej vzdušnej obrany. "Naše obranné schopnosti stále nie sú dostatočné. Potrebujeme viac protivzdušných systémov," vyhlásil.