Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že na ukrajinskom letisku zničilo päť stíhačiek Su-27

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Ukrajinskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že nad letiskom sa nachádzali aj ruské prieskumné drony, ktoré poskytli podporu raketovému útoku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 2. júla (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v utorok vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily zničili päť ukrajinských stíhačiek typu Su-27 a dve ďalšie poškodili. Ruský útok sa odohral na letisku v Poltavskej oblasti. Ukrajinské stíhačky boli zničené prostredníctvom balistických rakiet Iskander-M. O situácii informovala agentúra Reuters, na ktorú sa odvoláva TASR.

"Dôsledkom ruského útoku bolo zničených päť aktívnych viacúčelových stíhačiek a dve ďalšie boli poškodené," uviedlo ruské ministerstvo. Zároveň zverejnilo aj zábery z útoku, na ktorých je vidieť plamene a dym stúpajúci z letiska.

Útok na letisko potvrdil aj Kyjev. "K útoku došlo. Zaznamenali sme určité straty, avšak nie v takej miere, ako tvrdí náš nepriateľ," napísal na sociálnej sieti Facebook plukovník Jurij Ihnat z ukrajinských vzdušných síl.

Ukrajinskí vojenskí blogeri zároveň tvrdia, že nad letiskom sa nachádzali aj ruské prieskumné drony, ktoré poskytli podporu raketovému útoku. Podľa Ihnata sú prieskumné drony vážnou hrozbou a Ukrajina v súčasnosti nedisponuje dostatočnými prostriedkami na ich zničenie.

Moskva sa zameriava na ukrajinské letiská v čase, keď Kyjev očakáva prvé dodávky stíhačiek F-16 z Holandska. Vo štvrtok Rusko zaútočilo na letisko v meste Starokosťantyniv v Chmeľnyckej oblasti. Podľa vojenských analytikov sa týmito útokmi Moskva snaží skomplikovať dodávky stíhačiek F-16 na Ukrajinu.