Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka

Na snímke prevzatej z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany v utorok 25. júna 2024 ruskí vojaci strieľajú zo 152 mm húfnice Msta-B na nezistenom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská armáda sa v súčasnosti v Doneckej oblasti zameriava na strategicky významné mestá Časiv Jar a Pokrovsk.

Moskva 28. júna (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Rozdolivka v Doneckej oblasti. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom munície. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Ministerstvo uviedlo, že ruská armáda "oslobodila dedinu Rozdolivka," nachádzajúcu sa približne 20 kilometrov severne od mesta Bachmut, ktoré Moskva obsadila minulý rok v máji.

Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom, konštatuje AFP. Ruský prezident Vladimir Putin v júni vyhlásil, že Rusko v priebehu tohto roka už dobylo 47 ukrajinských miest a obcí. Ruská armáda sa v súčasnosti v Doneckej oblasti zameriava na strategicky významné mestá Časiv Jar a Pokrovsk.

Moskva v máji taktiež začala s ofenzívou v Charkovskej oblasti, kde obsadila niekoľko miest, než jej postup spomalila armáda Ukrajiny.