Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že pri raketovom útoku zasiahlo dva systémy Patriot

Na snímke systém protivzdušnej obrany Patriot na leteckej základni Sliač v okrese Zvolen 27. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 10. októbra (TASR) - Rusko vo štvrtok uviedlo, že pri raketovom útoku zasiahlo na Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho sily zasiahli dva odpaľovacie stanovištia systémov Patriot, ako aj kontrolné stanovište a radarovú súpravu, ktoré sú ich súčasťou. Pri útoku boli podľa ministerstva zasiahnutí aj vojaci, ktorí sa na mieste nachádzali, a iné vojenské vybavenie.

Jedná batéria systému Patriot sa skladá z viacerých častí vrátane posádkou riadenej kontrolnej stanice, radarovej súpravy na detekciu prichádzajúcich hrozieb a odpaľovacích staníc.

Ruský rezort v skoršom vyhlásení v stredu večer uviedol, že ruské sily podnikli raketový útok na pozíciu divízie obsluhujúcej systémy Patriot v strednej časti ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti. Podľa AFP rezort podľa všetkého hovoril o rovnakom útoku. V dôsledku útoku bolo zničené jedno odpaľovacie zariadene Patriot a druhé bolo poškodené, uviedlo ministerstvo.

Ukrajina poškodenie systémov Patriot nepotvrdila. Pri svojej obrane pred ruskými raketami sa spolieha na západné vzdušné systémy, predovšetkým Patrioty. Prvé tieto systémy dostal Kyjev vlani v apríli, pričom nezverejnil, koľko ich celkovo má k dispozícii. Rusko hlásilo zničenie dvoch odpaľovacích zariadení Patriot aj v júli a Kyjev opakovane žiada viac dodávok systémov protivzdušnej obrany, pripomína AFP.