Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní zahynuli 4 ľudia

Policajti zakrývajú mŕtve telo po útoku ruskou raketou na obytný dom v Charkove na Ukrajine v piatok 31. mája 2024. Foto: TASR/AP

Kremeľ často obviňuje Kyjev z útokov na civilistov.

Moskva 31. mája (TASR) - Štyria ľudia údajne zahynuli v piatok pri ukrajinskom ostreľovaní ruskom okupovaných území v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Tvrdí to tamojšia ruská správa, informuje TASR na základe agentúry AFP.

"V obci Staromychajlivka na ulici Ivana Marčenka zahynuli dve ženy narodené v rokoch 1988 a 1948 a muž narodený v roku 1985," uviedol ruský úrad, ktorý v tejto oblasti zaznamenáva počty civilných obetí. V inej obci v tejto oblasti prišla podľa neho o život jedna ďalšia žena narodená v roku 1961.

Kremeľ často obviňuje Kyjev z útokov na civilistov. Ukrajina tieto tvrdenia odmieta a argumentuje tým, že bombarduje len vojenské ciele, aby tak predišla ďalším útokom na svojich vlastných občanov.

Donecká oblasť je - spolu so Záporožskou, Chersonskou a Luhanskou - jednou zo štyroch oblastí na Ukrajine, ktoré Rusko predvlani v septembri anektovalo aj napriek tomu, že ich nemá plne pod kontrolou. Približne o rok nato v nich usporiadalo aj sporné voľby. Západ a Kyjev anexiu aj voľby odsúdili a neuznali ich výsledky.