Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že Ukrajina pri útoku na Luhansk použila rakety ATACMS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na sídliská mesta Luhansk Ukrajinci vystrelili päť rakiet ATACMS vyrobených v USA, uviedlo pre agentúru Interfax ruské ministerstvo obrany citované agentúrou AFP.

Moskva 7. júna (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v piatok obvinilo ukrajinskú armádu z útoku na mesto Luhansk v okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny, pričom vraj použila Západom dodané strely ATACMS. Zranenia utrpelo najmenej 20 civilistov, informovali ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na rezort obrany, uvádza TASR.

Na sídliská mesta Luhansk Ukrajinci vystrelili päť rakiet ATACMS vyrobených v USA, uviedlo pre agentúru Interfax ruské ministerstvo obrany citované agentúrou AFP. Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili štyri z týchto rakiet, piata však zasiahla dva bytové domy. V dôsledku toho bolo podľa predbežných údajov zranených viac ako 20 civilistov vrátane detí.

Ukrajinská armáda tieto obvinenia nekomentovala.

Aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok na brífingu v rámci Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade uviedla, že ukrajinské jednotky zaútočili na ruské mesto Belgorod pri hranici s Ukrajinou aj s pomocou amerických salvových raketometov HIMARS.

K týmto útokom podľa Zacharovovej došlo len niekoľko hodín po tom, čo Spojené štáty povolili použitie západných zbraní na útoky na vojenské ciele v Rusku.