Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zneškodnilo 117 ukrajinských bezpilotných lietadiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nad územím Kurskej oblasti bolo zneškodnených dovedna 37 dronov a štyri rakety, uviedlo ministerstvo v aplikácii Telegram.

Moskva 14. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho protivzdušná obrana v noci na stredu zničila 117 ukrajinských bezpilotných lietadiel a štyri balistické rakety nad viacerými oblasťami Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Nad územím Kurskej oblasti bolo zneškodnených dovedna 37 dronov a štyri rakety, uviedlo ministerstvo v aplikácii Telegram. Podľa ruského rezortu bolo ďalších bezpilotných lietadiel zničených nad Voronežskou oblasťou.

Gubernátor Voronežskej oblasti Alexander Gusev taktiež na Telegrame oznámil, že podľa predbežných informácií došlo v dôsledku padajúcich trosiek k poškodeniu viacerých budov a vozidiel, žiadne obete však nehlásil.

Ďalších 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel bolo zničených nad Belgorodskou oblasťou, 11 nad Nižnonovgorodskou oblasťou, deväť dronov ruské sily zneškodnili nad Volgogradskou oblasťou, tri nad Brianskou, dva nad Oriolskou a jeden nad Rostovskou oblasťou, uviedlo ministerstvo v aplikácii Telegram.

Gubernátaor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v stredu oznámil, že pre pokračujúce útoky ukrajinských síl vyhlásil výnimočný stav na oblastnej úrovni. Rusi už v pondelok začali evakuovať časť Belgorodskej oblasti, konkrétne pohraničný okres Krasnaja Jaruga.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň v utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí.