Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zničilo 13 ukrajinských dronov a osem striel ATACMS

Ukrajinský vojak nesie raketomet americkej protivzdušnej obrany Stinger v zákope na frontovej línii v Záporožskej oblasti na Ukrajine v utorok 28. mája 2024. Foto: TASR/AP

Krymské mesto Kerč, ktoré je s Ruskom spojené mostom, je opakovane terčom ukrajinských útokov.

Moskva 30. mája (TASR) - Ruská armáda zneškodnila 13 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Krasnodarským krajom na juhu Ruska a pri Krymskom polostrove. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého vzdušná obrana zostrelila nad Azovským morom aj osem rakiet ATACMS dodaných Spojenými štátmi. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

Ruské sily zostrelili vo štvrtok ráno nad Krasnodarským krajom päť ukrajinských dronov. Ďalších osem dronov zneškodnili v noci nad Čiernym morom, blízko pobrežia Krymu, uviedol rezort obrany. Ruská armáda podľa neho tiež zničila v Čiernom mori dva ukrajinské námorné drony, ktoré smerovali ku Krymu. Ten Rusko anektovalo v roku 2014.

Z Kerčského prielivu na Kryme hlásili výbuchy. Miestne úrady neskôr informovali, že pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl vznikli v dôsledku padajúcich úlomkov rakiet škody na dvoch trajektoch. Úrady však nehlásili nijakých zranených.

Krymské mesto Kerč, ktoré je s Ruskom spojené mostom, je opakovane terčom ukrajinských útokov.

Ukrajina používa pri útokoch na ruské sily, ktoré vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu, zbrane dodané zo Západu. Kyjev by pritom v budúcnosti chcel tieto zbrane využiť aj pri útokoch na ciele v samotnom Rusku, ak to jeho západní spojenci povolia. Doposiaľ Ukrajina používa pri útokoch na ruské územie len svoje vlastné drony a rakety, píše DPA.