Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že zničilo 76 ukrajinských dronov, hlási aj škody

Ukrajinský vojak. Foto: TASR/AP

V Oriolskej oblasti zase zasiahli dva drony obytnú výškovú budovu, čo spôsobilo rýchlo uhasený požiar, uviedol tamojší gubernátor Andrej Kličkov.

Moskva 3. augusta (TASR) - Ruské ministerstvo obrany informuje, že jeho protivzdušná obrana "zachytila a zničila" v noci na sobotu celkovo prinajmenšom 76 ukrajinských dronov, a to nad viacerými oblasťami a regiónmi, ktoré ležia pri ukrajinských hraniciach či neďaleko od nich. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

Podľa ruského rezortu malo k zostreleniu dronov dôjsť nad Belgorodskou, Kurskou, Oriolskou, Rostovskou, Voronežskou a Riazanskou oblasťou, ako aj nad Krasnodarským krajom. Rezort tiež uviedol, že jeden z dronov bol zostrelený aj nad Azovským morom.

Konkrétne nad Rostovskou oblasťou bolo podľa ministerstva zničených 36 dronov. Tamojší gubernátor Vasilij Golubev pritom hovoril o útoku až 55 ukrajinských dronov, no nespresnil, koľko z nich sa podarilo zostreliť.

Ukrajinská armáda v tejto oblasti okrem iného zasiahla dronom aj sklad pohonných hmôt v okrese Kamenskij. V dôsledku zásahu došlo na mieste k požiaru, podľa tamojších predstaviteľov sa ho už podarilo uhasiť. Z miesta zároveň nehlásili žiadnych zranených, uvádza agentúra Reuters.

Drony podľa Golubeva zasiahli v Rostovskej oblasti aj ďalši, Morozovskij okres, kde poškodili budovy škôl, škôlok, obytné budovy či aj výrobné zariadenia a sklady. V okrese bol vyhlásený výnimočný stav.

Samotná ukrajinská armáda krátko predtým oznámila, že v noci zaútočila dronmi na ruské letisko v meste Morozovsk v rovnomennom okrese, a tiež na niekoľko skladov s ropou a palivom v troch ruských oblastiach, menovite Belgorodskej, Kurskej a Rostovskej.

Ruské úrady medzičasom potvrdili aj zásah ropného skladu v zmienenej Belgorodskej oblasti. Útok podľa miestneho gubernátora Viačeslava Gladkova taktiež vyvolal požiar. Vybuchla tam jedna z nádrží, ktorá následne začala horieť, podarilo sa ju však uhasiť. Gubernátor dodal, že na mieste nedošlo k žiadnym zraneniam.

V Oriolskej oblasti zase zasiahli dva drony obytnú výškovú budovu, čo spôsobilo rýchlo uhasený požiar, uviedol tamojší gubernátor Andrej Kličkov. Po útoku podľa jeho slov bola ošetrená jedna osoba.

V noci na sobotu útočila aj Moskva na územie Ukrajiny. Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že počas nočného útoku nad deviatimi oblasťami zostrelili 24 z 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko vypustilo. Ruské jednotky tiež odpálili dve protilietadlové riadené strely S-300 a dve rakety Kh-31, dodali vzdušné sily. V ukrajinskej Vinnyckej oblasti poškodil ruský dron podľa miestnych predstaviteľov kritickú infraštruktúru.