Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Zvrhnutý prezident Janukovyč označil anexiu Krymu za tragédiu

Viktor Janukovyč a Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Politik zároveň dúfa, že sa mu podarí presvedčiť ruského lídra Vladimira Putina, aby začal rokovať o podmienkach, za akých by sa Krym mohol opätovne vrátiť k Ukrajine.

Rostov na Done 2. apríla (TASR) - Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil ruskú anexiu Krymu za "tragédiu" a vyjadril nádej, že sa tento čiernomorský polostrov jedného dňa vráti späť pod správu Ukrajiny.

Janukovyč to uviedol počas dnešného rozhovoru pre agentúru AP a ruskú stanicu NTV, pričom išlo o jeho prvé verejné vystúpenie od februára, kedy v dôsledku niekoľkomesačných masových protivládnych protestov utiekol z vlasti.

Politik zároveň dúfa, že sa mu podarí presvedčiť ruského lídra Vladimira Putina, aby začal rokovať o podmienkach, za akých by sa Krym mohol opätovne vrátiť k Ukrajine.

Moskva anektovala Krym v marci po tom, ako sa tam uskutočnilo narýchlo zorganizované referendum a ruské jednotky postupne obsadili strategické vojenské základne regiónu. Kyjev i západné štáty postup Ruska odsúdili ako protizákonný.

Janukovyč verí vo vrátenie Krymu i svoj návrat na Ukrajinu

Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes uviedol, že jeho pozvanie ruských jednotiek na Krym bolo "mylné". Zároveň prisľúbil, že sa pokúsi presvedčiť Kremeľ, aby tento čiernomorský polostrov vrátil Ukrajine.
Zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč reaguje počas rozhovoru rpe agentúru AP 2. apríla 2014 v ruskom meste Rostov na Done.
Foto: TASR/AP

Janukovyč to uviedol počas dnešného rozhovoru pre agentúru AP a ruskú stanicu NTV, pričom išlo o jeho prvé interview od februára, kedy v dôsledku masových protivládnych protestov utiekol z vlasti do Ruska.

Bývalý prezident zároveň dúfa, že sa mu podarí presvedčiť ruského lídra Vladimira Putina, aby začal rokovať o podmienkach, za akých by sa Krym mohol vrátiť späť k Ukrajine.

"Krym je tragédiou, veľkou tragédiou," uviedol Janukovyč, trvajúc na tom, že by k pripojeniu polostrova k Rusku nedošlo, ak by pri moci zostal on. Zosadený 63-ročný politik sa už po svojom príchode do Ruska osobne stretol s Putinom a dúfa, že budú nasledovať ďalšie rokovania.

"Musíme určiť také požiadavky, ktoré Krymu zabezpečia čo najvyšší stupeň nezávislosti a zároveň jeho udržanie v rámci ukrajinských hraníc," povedal Janukovyč, ktorý svoju konverzáciu s Putinom označil za "pokojnú" avšak "náročnú".



Podľa jeho slov bolo referendum, v ktorom krymské obyvateľstvo jednoznačne odobrilo pripojenie územia k Rusku, odpoveďou na hrozby radikálnych nacionalistov na Ukrajine. Plebiscit sa uskutočnil pred vyše dvoma týždňami po tom, ako ruské jednotky obsadili strategické vojenské základne v regióne.

Kyjev i západné štáty postup Ruska odsúdili ako protizákonný. Dočasná kyjevská vláda, ktorá prevzala moc po Janukovyčovi, stanovila termín prezidentských a niektorých komunálnych volieb na 25. mája.

Janukovyč počas interview poprel informácie o tom, že by vydal príkazy na streľbu do demonštrantov počas februárovej eskalácie napätia v ukrajinskej metropole. Snajperi tam vtedy zastrelili približne 80 ľudí. Súčasná vláda Janukovyča medzitým obvinila zo spoluzodpovednosti za tieto udalosti.

Exprezident naproti tomu zdôraznil, že on osobne žiadnu streľbu nenariadil, lebo sa zdráhal použiť silu a vyvolať krviprelievanie.

Janukovyč podľa vlastných slov dúfa, že sa jedného dňa bude môcť vrátiť na Ukrajinu; ako by chcel opätovne získať moc, však nešpecifikoval.

Podľa Putinovho skoršieho vyjadrenia nemá Janukovyč žiadnu politickú budúcnosť, ale stále zostáva jediným zákonným prezidentom Ukrajiny, uzatvára AP.