Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Rusko: Ukrajina útočila dronmi, hlásia požiar v rafinérii a elektrárni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa pokúsila tromi dronmi zasiahnuť aj Kaširskú elektráreň, uviedol na Telegrame miestny zastupiteľ a dodal, že tu nedošlo k požiaru, škodám ani stratám na životoch.

Moskva 1. septembra (TASR) - Ukrajina podnikla viaceré útoky dronmi na elektrárne a rafinérie v Moskovskej a v Tverskej oblasti. Cieľom útokov však boli aj ďalšie ruské oblasti, uviedli v nedeľu tamojší predstavitelia a médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trosky dronov údajne spôsobili požiar v moskovskej ropnej rafinérii a elektrárni Konakovo v Tverskej oblasti, ktorá je jedným z najväčších výrobcov energie v strednom Rusku.

Spravodajský kanál Baza, ktorý je blízky ruským bezpečnostným službám, na platforme Telegram predtým oznámil, že v blízkosti Konakovskej elektrárne zazneli hlasné výbuchy. Gubernátor oblasti ozrejmil, že tu došlo k zničeniu piatich dronov. K zničeniu ukrajinského dronu došlo aj v blízkosti ropnej rafinérie na juhovýchode Moskvy, oznámili tamojšie úrady.

Ukrajina sa pokúsila tromi dronmi zasiahnuť aj Kaširskú elektráreň, uviedol na Telegrame miestny zastupiteľ a dodal, že tu nedošlo k požiaru, škodám ani stratám na životoch.

V Moskve a v okolitých oblastiach bolo zničených aspoň deväť dronov, uviedol Sobjanin na Telegrame. Najmenej 26 ďalších dronov zničilo Rusko aj nad pohraničnou Brianskou oblasťou na juhozápade krajiny a vyše desať ich zneškodnilo nad Voronežskou oblasťou. Niekoľko ďalších bezpilotných lietadiel zasiahli aj nad Kurskou, Lipeckou, Riazanskou a Tulskou oblasťou, uviedli gubernátori týchto oblastí v príspevkoch na Telegrame.

Ruské ministerstvo obrany neskôr oznámilo, že celkovo ruská obrana v noci zostrelila 158 ukrajinských dronov nad 15 subjektami Ruska, píše agentúra AP s tým, že išlo o jeden z najväčších ukrajinských útokov.

Agentúra Reuters zdôrazňuje, že tieto správy nemohla nezávisle overiť. Ruskí predstavitelia iba zriedkavo zverejňujú úplný rozsah škôd, ktoré spôsobia letecké útoky Kyjeva, najmä pokiaľ ide o zásahy vojenskej či dopravnej infraštruktúry krajiny.