Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Zahraničie

Rusko: V Dagestane zahynulo 15 policajtov, počet zneškodnených nejasný

Dym stúpa po útoku v Machačkale, republika Dagestan, Rusko, nedeľa 23. júna 2024. Foto: TASR/AP

Dagestanské ministerstvo vnútra informovalo, že skupina ozbrojencov v meste Derbent začala strieľať v synagóge a kostole, pričom obe budovy podľa miestnych médií zachvátil požiar.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 24. júna (TASR) - Počet potvrdených obetí po útoku ozbrojencov na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - a inšpektorát dopravnej polície v Dagestanskej republike sa v nedeľu večer rozšíril na 15 policajtov a viacerých civilistov, vrátane pravoslávneho kňaza. TASR správu prebrala od agentúry Reuters.

Ruské úrady označili útoky za teroristický čin a vyhlásili pondelok, utorok a stredu za dni smútku na počesť pamiatky obetí.

Dagestanské ministerstvo vnútra informovalo, že skupina ozbrojencov v meste Derbent začala strieľať v synagóge a kostole, pričom obe budovy podľa miestnych médií zachvátil požiar. Zároveň boli hlásené útoky v hlavnom meste Dagestanu Machačkale na kostol a inšpektorát dopravnej polície.

Úrady zareagovali vyhlásením protiteroristickej operácie v Dagestanskej republike. Protiteroristický výbor oznámil, že bezpečnostné sily "zneškodnili" piatich ozbrojencov, pričom miestny gubernátor informoval, že "zlikvidovali šiestich banditov". Agentúra Reuters upozornila, že tieto protichodné údaje sa nepodarilo okamžite overiť a zatiaľ nie je jasné koľkí ozbrojenci boli zapojení do útoku.

K zodpovednosti za teroristický čin sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina.

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní.

Gubernátor Sergej Melikov vo videu vyhlásil, že bezpečnostné sily majú situáciu v republike pod kontrolou a prisľúbil, že vyšetrovanie bude pokračovať až kým nebudú odhalené "všetky spiace bunky teroristov".

Takisto dodal, bez dodania akýchkoľvek dôkazov, že útoky mohli byť pripravené zo zahraničia a súvisiace so "špeciálnou vojenskou operáciou" na Ukrajine, ako Kremeľ nazýva svoju agresiu voči západnému susedovi.