Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

V Rostovskej atómovej elektrárni odstavili pre poruchu jeden blok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Slovenské elektrárne

Podľa Rosenergoatomu, dcérskej spoločnosti Rosatomu, ďalšie dva bloky fungujú v bežnom režime a jeden blok prechádza plánovanou údržbou.

Volgodonsk 16. júla (TASR) - V jadrovej elektrárni pri meste Volgodonsk na juhu Ruska pre poruchu turbogenerátora odstavili jeden zo štyroch blokov. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo energetiky a štátna jadrová spoločnosť Rosatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a TASS.

"Príčiny poruchy sa vyšetrujú, hladina radiácie je v norme," uviedol predstaviteľ Rosatomu pre Reuters. Ministerstvo zároveň uviedlo, že obmedzilo dodávky elektriny v postihnutej oblasti.

Podľa Rosenergoatomu, dcérskej spoločnosti Rosatomu, ďalšie dva bloky fungujú v bežnom režime a jeden blok prechádza plánovanou údržbou.

Rostovská atómová elektráreň, známa aj pod názvom Volgodonská atómová elektráreň, spustila činnosť svojho prvého bloku v roku 2001 a je najväčšou elektrárňou na juhu Ruska s celkovou kapacitou 4071 megawattov. Zabezpečuje približne 75 percent výroby elektrickej energie v Rostovskej oblasti a je napojená na rozvodnú sieť ďalších regiónov juhu európskej časti Ruska.

Bloky v elektrárni Rostov museli v minulosti už viackrát odstaviť. V októbri 2021 jeden reaktor odstavili po úniku pary. V júni 2023 v elektrárni vypukol požiar a v marci tohto roka elektráreň zasiahol útok ukrajinských dronov, ktoré dočasne vyradili z prevádzky dva bloky elektrárne.

Juh Ruska zároveň postihla vlna horúčav, ktorá spôsobila hromadné výpadky elektrickej energie vo viacerých regiónoch.