Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Rusko varovalo NATO pred povolením útočiť na ruské ciele

Na archívnej snímke ukrajinský protivzdušný obranný systém zostreľuje dron Šáhid stredného doletu počas ruského vzdušného útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev. Foto: TASR/AP

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane nalieha, aby jej toto povolenie udelili.

New York 13. septembra (TASR) - Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Ak je skutočne prijaté rozhodnutie o zrušení obmedzení, alebo ak bude prijaté, od tej chvíle začnú krajiny NATO priamu vojnu s Ruskom. V tom prípade budeme samozrejme nútení prijať náležité rozhodnutia so všetkými následkami pre západných agresorov," uviedol Nebezia podľa agentúry TASS s tým, že Západu sa už nepodarí zbaviť sa zodpovednosti a zhodiť vinu na Ukrajinu.

"Faktom je, že NATO bude priamou stranou konfliktu proti jadrovej veľmoci. Myslím, že na to by ste nemali zabúdať a mali by ste myslieť na následky," vyhlásil ruský veľvyslanec.

Podobne sa vo štvrtok vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý uviedol, že ak Západ Ukrajine povolí používať zbrane, ktoré jej dodáva, pri útokoch hlboko na území Ruska, bude to znamenať, že je NATO vo vojne s jeho krajinou.

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov opakovane nalieha, aby jej toto povolenie udelili.