Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Rusko varovalo Viedeň po vyhostení svojho diplomata

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov reční počas zasadnutia Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti v Moskve v utorok 21. januára 2020. Foto: TASR/AP

Príslušný rezort detaily týkajúce sa predmetného sporu bezprostredne nekomentoval.

Moskva 24. augusta (TASR) - Ruské veľvyslanectvo vo Viedni je pobúrené rozhodnutím rakúskych úradov vyhostiť ruského diplomata, pričom s istotou rýchlo dôjde k symetrickému opatreniu zo strany Moskvy, uviedla v pondelok ambasáda.

"Sme pobúrení nepodloženým rozhodnutím rakúskych úradov, ktoré poškodzuje konštruktívne rusko-rakúske vzťahy. Sme si istí, že bude nasledovať symetrické opatrenie Moskvy," uviedla pre tlačovú agentúru TASS ruská ambasáda.

Rovnaké stanovisko zaujal i hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. "Naše veľvyslanectvo už poukázalo na tradičný princíp oko za oko. Odpoveď príde - v takej alebo onakej podobe," vyhlásil Dmitrij Peskov.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyhlásilo, že štátne úrady sa rozhodli vyhostiť ruského diplomata, tvrdiac, že jeho aktivity boli v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch z roku 1961.

Príslušný rezort detaily týkajúce sa predmetného sporu bezprostredne nekomentoval.

Rakúsky denník Kronen Zeitung v pondelok napísal, že Rakúsko vyhlásilo daného ruského diplomata za nežiaducu osobu, pričom tento diplomat musí opustiť územie Rakúska do 1. septembra.

Podľa zmieneného denníka je diplomat podozrivý z priemyselnej špionáže.

Kronen Zeitung ďalej píše, že ruského diplomata podozrievajú zo zhromažďovania informácií prostredníctvom rakúskeho občana pracujúceho v jednom z rakúskych technologicky špičkových podnikov.

Tento občan sám nahlásil špionážne aktivity, pričom ruského diplomata označil za svojho kurátora. Inkriminovaný ruský diplomat sa k situácii odmietol vyjadriť, odvolávajúc sa na svoju diplomatickú imunitu.