Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Rusi vrátili Ukrajine protestnú nótu týkajúcu sa návštevy Putina Krymu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin reční po jazde vlakom cez most spájajúci Rusko a Krymský polostrov v Tamane v Rusku v pondelok 23. decembra 2019. Putin v pondelok otvoril železničný most na Krym, najdlhší v Európe, ktorý je ktorých cieľom bolo uľahčiť spojenie s Krymom, ktorý Rusko pripojilo z Ukrajiny v roku 2014. Foto: TASR/AP

Rusko uskutočnilo vo štvrtok v oblasti Čierneho mora skúšky viacúčelových striel schopných niesť jadrové hlavice.

Moskva 10. januára (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vrátilo Ukrajine protestnú nótu týkajúcu sa návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme, kde sa uskutočnili námorné cvičenia Severnej flotily a Čiernomorskej flotily Námorných síl Ruskej federácie (VMF).

Moskva tak podľa tlačovej agentúry TASS spravila vzhľadom na nepodloženosť tejto protestnej nóty, oznámil v piatok ruský rezort diplomacie.

"Ruské ministerstvo zahraničných vecí bez rozvažovania vrátilo Ukrajine danú nótu spolu s ďalšími podobnými dokumentmi, ktoré mu boli predložené. Dôvodom je nepodloženosť pre vznesenie protestu. Upozorňujeme, že ruský prezident ani ďalší predstavitelia nebudú o svojich cestách po subjektoch Ruskej federácie - a to sa plne vzťahuje aj na Krymskú republiku a federálne mesto Sevastopol - diskutovať so žiadnymi zahraničnými štátmi," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rusko uskutočnilo vo štvrtok v oblasti Čierneho mora skúšky viacúčelových striel schopných niesť jadrové hlavice. Na manévroch Čiernomorskej a Severnej flotily bol prítomný aj Putin, ktorý je najvyšším veliteľom ruských ozbrojených síl.

Nadzvukové strely Kinžal boli odpaľované z dvoch stíhačiek typu MiG-31K. Kinžal má účinný dolet 2000 kilometrov, môže byť vybavený konvenčnými i jadrovými hlavicami a je schopný preniknúť najkomplikovanejšími systémami protivzdušnej obrany.

Strely Kalibr, určené na likvidáciu pozemných a námorných cieľov, boli odpálené z plavidiel vrátane fregát triedy Admirál Grigorovič a ponoriek.