Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Rusko z hraničných oblastí s Ukrajinou evakuovalo vyše 30.000 ľudí

Záchranári odnášajú zranenú osobu po ruskom raketovom útoku na juhoukrajinský prístav Odesa vo štvrtok neskoro večer 10. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Komisárka v rozhovore pre spravodajský portál "Argumenty i Fakty" uviedla, že evakuovaných umiestnili do takmer 1000 dočasných ubytovacích centier po celom Rusku.

Moskva 14. októbra (TASR) - Najmenej 30.415 osôb vrátane takmer 8000 detí evakuovali ruské úrady z oblastí hraničiacich s Ukrajinou. Podľa pondelňajších vyjadrení ruskej komisárky pre ľudské práva Taťjany Moskalkovovej k tomu došlo v dôsledku ukrajinských útokov a ostreľovania. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Komisárka v rozhovore pre spravodajský portál "Argumenty i Fakty" uviedla, že evakuovaných umiestnili do takmer 1000 dočasných ubytovacích centier po celom Rusku.

Ukrajina od februára 2022 čelí ruskej agresii a na útoky Moskvy reaguje ostreľovaním pohraničných oblastí. Tieto údery mieri predovšetkým na kľúčovú infraštruktúru vojnového úsilia Ruska. Ukrajinské sily v auguste začali aj protiofenzívu v Kurskej oblasti, kde si odvtedy udržiavajú väčšinu pozícií.

Moskalkovová uviedla, že dostala viaceré podnety týkajúce sa vyše 1000 nezvestných ruských občanov z Kurskej oblasti, o ktorých sa predpokladá, že ich zajala Ukrajina.

Agentúra Reuters zdôrazňuje, že nedokázala overiť vyjadrenia komisárky a Kyjev sa k téme zatiaľ nevyjadril.

Rusko aj Ukrajina popierajú, že by sa v rámci vojny zameriavali na civilistov alebo ich väznili. Počas invázie Ruska na Ukrajine už ale zahynuli tisíce civilných osôb, väčšinou Ukrajincov.

Komisárka tiež uviedla, že navštívila vyše 2000 ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku a že jej ukrajinský náprotivok absolvoval podobné návštevy ruských zajatcov na Ukrajine.