Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Rusko zasiahlo supermarket v Doneckej oblasti, Ukrajina hlási 4 obete

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruské sily podľa Reuters ovládajú rozsiahle časti Doneckej oblasti. Územie držané Ukrajinou je pravidelným terčom ruského ostreľovania a náletov.

Kyjev/Moskva 9. augusta (TASR) - Pri ruskom údere na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v piatok zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších 24 utrpelo zranenia, uviedol na platforme X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Sú tu ľudia pod troskami. Prebieha záchranná operácia a urobí sa všetko pre ich záchranu," dodal Zelenskyj.

Gubernátor ukrajinskej Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval, že ruské sily mesto ostreľovali delostrelectvom a zasiahli supermarket. Následne podľa neho vypukol rozsiahly požiar. "Je to ďalší cielený útok na ľuďmi preplnené miesto, ďalší teroristický čin Rusov," uviedol na sociálnej sieti.

Dodal, že na mieste prebieha pátracia aj záchranná operácia a definitívne následky útoku sa naďalej zisťujú. Na záberoch zverejnených gubernátorom vidieť husté oblaky čierneho dymu stúpajúce zo zničenej budovy.

Ruské sily podľa Reuters ovládajú rozsiahle časti Doneckej oblasti. Územie držané Ukrajinou je pravidelným terčom ruského ostreľovania a náletov.

Moskva spochybňuje, že útočí na civilné ciele na Ukrajine. V máji však Ruskom vypálená riadená bomba zasiahla hypermarket so stavebninami v Charkove a pripravila o život 16 ľudí. Desiatky ďalších civilistov vtedy utrpeli zranenia.

Koncom júna zase ruské sily riadenou strelou zasiahli v Charkove niekoľkoposchodový bytový dom. O život prišli traja ľudia a ďalších takmer 40 utrpelo zranenia.


Počet obetí útoku na supermarket v Kosťantynivke stúpol na desať



Na najmenej desať stúpol počet obetí piatkového ruského raketového útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti. Zranenia utrpelo ďalších vyše 35 ľudí, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Mesto Kosťantynivka sa nachádza približne 13 kilometrov od najbližšej ruskej pozície a takmer denne čelí ostreľovaniu.

"Desiati prišli o život a 35 ďalších utrpelo zranenia," napísal Klymenko na platforme X. Zverejnil aj fotografie hasičov v tlejúcich troskách zničenej budovy.

Novinári agentúry AFP videli desiatky ľudí, ktorí z miesta utekali po tom, čo polícia vydala varovanie pred možným druhým útokom.

Zo zasiahnutej budovy stúpali kúdoly čierneho dymu a polícia miesto útoku i okolité ulice uzavrela. V oblasti bolo počuť zvuk prelietajúcich dronov i delostreleckú paľbu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil odvetu za tento útok, ktorý sa odohral za bieleho dňa v štvrtý deň ukrajinskej cezhraničnej ofenzívy do ruskej Kurskej oblasti.

"Rusko sa bude zodpovedať za tento teror," uviedol na Telegrame Zelenskyj.

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin najprv uviedol, že ruské jednotky vystavili mesto delostreleckej paľbe. Neskôr však informoval, že išlo o útok raketou vzduch-zem typu X-38

"Ide o ďalší cielený útok na ľuďmi preplnené miesto," povedal. Pred dvoma dňami prišli v tom istom meste o život dvaja civilisti, dodáva AFP.