Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Rusko zaútočilo za tri mesiace na ukrajinské prístavy viac ako 60-krát

Na snímke dron počas ruského leteckého útoku na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Kuleba upresnil, že ruské útoky poškodili 300 zariadení prístavnej infraštruktúry. Obeťami útokov sú najmä zamestnanci prístavov, logistických spoločností a posádky lodí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 10. októbra (TASR) - Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát a tieto útoky zintenzívňuje. Celkovo pri nich zahynulo 79 civilistov. Vo štvrtok o tom podľa agentúry Reuters informoval podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba, píše TASR.

"Cieľom týchto útokov je znížiť náš exportný potenciál. Ide o zámerný pokus vyvolať potravinovú krízu v tých častiach sveta, ktoré sú priamo závislé od ukrajinských dodávok obilia," vyhlásil Kuleba sociálnej sieti Telegram. Dodal, že cieľom ruských útokov sú najmä prístavy, civilné plavidlá a sklady obilia.

Kuleba upresnil, že ruské útoky poškodili 300 zariadení prístavnej infraštruktúry, 177 vozidiel a 22 civilných plavidiel. Obeťami útokov sú najmä zamestnanci prístavov, logistických spoločností a posádky lodí.

"Každý útok bol zdokumentovaný orgánmi činnými v trestnom konaní. A Rusko sa bude zodpovedať za každý zločin proti civilnému obyvateľstvu, ľudskosti a medzinárodnému právu," zdôraznil Kuleba. Poukázal na to, že dôsledky ruských útokov pocíti nielen Ukrajina, ale aj krajiny globálneho juhu, ktoré sú odberateľmi ukrajinského obilia.

V stredu večer Rusko zaútočilo na civilnú kontajnerovú loď Shui Spirit v prístave Odesa. Išlo o tretie zahraničné plavidlo napadnuté Ruskom za uplynulé štyri dni. Okrem Odesy Rusko pravidelne útočí aj na prístavnú infraštruktúru v delte Dunaja na hraniciach s Rumunskom.