Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko zostrelilo nad Murmanskou oblasťou tri ukrajinské drony

Na archívnej snímke protivzdušný obranný systém zostreľuje dron. Foto: TASR/AP

Ruský letecký úrad v reakcii na útok pozastavil v Murmanskej oblasti prevádzku dvoch letísk.

Moskva 11. septembra (TASR) - Rusko zostrelilo v stredu tri ukrajinské drony nad Murmanskou oblasťou, ktorá je od Ukrajiny vzdialená vyše 1600 kilometrov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Všetky tri drony v Murmanskej oblasti boli zostrelené," uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší gubernátor Andrej Čibis, ktorý predtým informoval, že na oblasť útočia "nepriateľské drony".

Ruský letecký úrad v reakcii na útok pozastavil v Murmanskej oblasti prevádzku dvoch letísk, aby "zaistil bezpečnosť civilných lietadiel". Jedno zo zatvorených letísk - Murmanské letisko - sa pritom nachádza približne 1850 kilometrov od Ukrajiny.

Ukrajina si od plnej invázie ruských síl vo februári 2022 vybudovala moderný dronový priemysel a pravidelne podniká útoky na ruské ciele samovybuchujúcimi strojmi.

Riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v sobotu uviedol, že ukrajinské drony môžu zasahovať ciele vzdialené až 1800 kilometrov.

Na predmestí Moskvy v utorok zahynula žena po tom, ako ukrajinský dron zasiahol výškovú obytnú budovu. Išlo o zriedkavý útok Kyjeva, v rámci ktorého sa mu podarilo zasiahnuť cieľ na okraji ruskej metropoly. Kyjev tvrdí, že jeho útoky na Rusko sú legitímnou reakciou na ruské bombardovanie ukrajinských miest a energetickej infraštruktúry.