Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Rusko:Erdogan nemôže byť sprostredkovateľ mierových rokovaní s Kyjevom

hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Putin v stredu s Erdoganom rokoval v kazašskej Astane, kde sa obaja zúčastňujú na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO).

Moskva 3. júla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemôže byť sprostredkovateľom na mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

"Nie, nie je to možné," reagoval Peskov na otázku médií, či by sa Erdogan mohol stať takýmto sprostredkovateľom.

Putin v stredu s Erdoganom rokoval v kazašskej Astane, kde sa obaja zúčastňujú na summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO). Turecký líder Putinovi povedal, že Ankara by mohla pomôcť s vytvorením základu pre ukončenie vojny na Ukrajine, pričom vyjadril presvedčenie, že je možné dosiahnuť spravodlivý mier pre obe strany, uviedla vo vyhlásení Erdoganova kancelária. Lídri podľa nej rokovali aj o vojne v Pásme Gazy a spôsoboch, ako ukončiť konflikt v Sýrii.

Stretnutie Putina s Erdoganom trvalo približne hodinu a konalo sa v hoteli Ritz-Carlton v Astane. Erdogan pozval Putina, aby prišiel čoskoro do Turecka, pričom šéf Kremľa mu prisľúbil, že určite príde.