Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Rusko:Predložili sme USA návrhy ohľadom výmeny väzňov,čakáme na odozvu

Na archívnej snímke zo 23. apríla 2024 americký novinár a reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich stojí v presklenej klietke na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin už vo februári informoval, že prebiehajú rozhovory o potenciálnej výmene týkajúcej sa aj Gershkovicha.

Moskva 19. júna (TASR) - Moskva momentálne čaká, ako Spojené štáty zareagujú na jej návrhy týkajúce sa výmeny väzňov, povedal v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Vyjadril sa tak len niekoľko dní pred tým, ako sa má v Rusku začať súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom obvineným zo špionáže, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Lopta je na strane Spojených štátov, čakáme na ich odpoveď na myšlienky, ktoré im boli predložené," povedal Riabkov v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS. "Sú (tieto návrhy) už dobre známe príslušným zložkám americkej administratívy. Chápem, že možno niečo v týchto návrhoch Američanom nevyhovuje. To je ich problém," dodal.

Gershkovicha, reportéra amerického denníka The Wall Street Journal, zadržali v Rusku v marci 2023 a následne obvinili zo špionáže. Prokuratúra až minulý týždeň zverejnila detaily tohto obvinenia. Ruské úrady pritom dosiaľ podľa agentúry AP dosiaľ nepredložili žiadne dôkazy.

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) novinár "podľa pokynov americkej strany zhromaždil informácie predstavujúce štátne tajomstvo o činnosti jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu". FSB vtedy dodala, že Američana zadržali v Jekaterinburgu "pri pokuse získať tajné informácie".

Gershkovich (32), rovnako ako aj jeho rodina či zamestnávateľ obvinenia odmieta. Washington jeho zadržanie a väzobné stíhanie označil za nezákonné a dlhodobo tvrdí, že sa pokúša o jeho prepustenie na slobodu. Moskvu zároveň obvinil z toho, že zadržiava amerických občanov na základe nepodložených obvinení a snaží sa ich využívať ako tzv. výmenný artikel na zaistenie prepustenia ruských občanov, ktorých v zahraničí usvedčili z trestných činov.

Proces s Gershkovichom sa má začať už 26. júna v Jekaterinburgu, pričom v prípade usvedčenia hrozí tomuto novinárovi až 20-ročné väzenie.

Ruský prezident Vladimir Putin už vo februári informoval, že prebiehajú rozhovory o potenciálnej výmene týkajúcej sa aj Gershkovicha. Kremeľ však nijaké podrobnosti o pokroku v týchto rokovaniach dosiaľ neposkytol.

V Rusku je v súčasnosti vo väzení aj niekoľko ďalších Američanov vrátane už odsúdeného bývalého príslušníka námornej pechoty Paula Whelana či americko-ruskej novinárky Alsu Kurmaševovej, ktorej hrozí desať rokov väzenia pre obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde.