Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusku sa vraj podarilo získať časť vlastných území v Kurskej oblasti

Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v pondelok 26. augusta 2024, ruskí vojaci bojujú o prevzatie ukrajinských pozícií. Foto: TASR/AP

Ukrajinské ozbrojené sily vtrhli do Kurskej oblasti na západe Ruska 6. augusta.

Moskva 11. septembra (TASR) - Ruská armáda spustila významnú protiofenzívu a podarilo sa jej získať späť časť vlastných území na západe krajiny, ktoré predtým zabrala ukrajinská armáda, píše TASR na základe správy agentúry Reuters, ktorá čerpala informácie od promoskovských vojenských blogerov a vysokopostaveného ruského veliteľa.

Ukrajinské ozbrojené sily vtrhli do Kurskej oblasti na západe Ruska 6. augusta.

Generálmajor Apti Alaudinov, ktorý velí čečenským špeciálnym zložkám Achmat nasadeným v Kurskej oblasti, vyhlásil, že ruská armáda získala opäť kontrolu nad približne desiatimi osadami v oblasti, píše ruská agentúra TASS. "Situácia je pre nás dobrá," povedal Alaudinov, ktorý zároveň pôsobí ako námestník odboru na ruskom ministerstve obrany. Dodal, že ruská armáda prešla do ofenzívy.

Agentúre Reuters sa správy z bojiska nepodarilo overiť, ruské ministerstvo obrany poskytlo len málo informácií a Ukrajina sa k situácii nevyjadrila.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že jeho armáda kontroluje 100 obcí v Kurskej oblasti na ploche vyše 1300 štvorcových kilometrov.

Traja proruskí vojenskí blogeri - Jurij Podoľaka, Rybar a Dvaja majori - taktiež informovali, že ruská armáda začala v Kursku významnú protiofenzívu. Podľa blogera Podoľaku ruská armáda získala niekoľko dedín na západe územia, ktoré predtým Ukrajina odrezala, a zatlačila ukrajinské jednotky na východ od rieky Malaja Lokňa.