Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Ruský dron narušil vzdušný priestor Rumunska

Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v utorok 24. septembra 2024, ruský dron počas útoku na neznámom mieste v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Rezort obrany tvrdí, že jeden z dronov podľa radarov zrejme na veľmi krátky čas, menej ako tri minúty, narušil rumunský vzdušný priestor.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bukurešť 27. septembra (TASR) — Počas nočného útoku na ukrajinskú infraštruktúru v delte Dunaja ruský dron pravdepodobne na krátky čas narušil vzdušný priestor Rumunska. Útok ruských síl neďaleko rumunských hraníc monitorovali štyri stíhačky NATO. V piatok o tom informovalo rumunské ministerstvo obrany a agentúra Agerpres, píše TASR.

"Ruské sily v piatok podnikli novú sériu útokov bezpilotnými lietadlami na civilné ciele a infraštruktúru v prístavoch na Ukrajine v blízkosti riečnej hranice s Rumunskom v Kilijskom ramene Dunaja," uvádza ministerstvo vo vyhlásení.

Rezort obrany tvrdí, že jeden z dronov podľa radarov zrejme na veľmi krátky čas, menej ako tri minúty, narušil rumunský vzdušný priestor. Situáciu v ukrajinskom-rumunskom pohraničí monitorovali dve stíhačky F-16 a dve stíhačky F-18. Úrady v župe Tulcea varovali obyvateľov, aby nevychádzali von.

Rumunské ministerstvo obrany dôrazne odsúdilo ruské útoky na ukrajinskú civilnú infraštruktúru. Považuje ich za neopodstatnené a vo vážnom rozpore s medzinárodným právom.

Nejde o prvý incident, pri ktorom ruské drony narušili rumunský vzdušný priestor. Podobný prípad sa stal aj začiatkom septembra a úlomky zničených dronov, zvyčajne zničených ukrajinskou protivzdušnou obranou, sa v uplynulých mesiacoch našli na viacerých miestach v pohraničí s Ukrajinou.

Predstavitelia NATO v júli uviedli, že nemajú informácie o tom, že by Rusko na rumunské územie útočilo úmyselne. Tieto incidenty však vníma ako nezodpovedné a potenciálne nebezpečné.

Rumunsko má s Ukrajinou spoločnú hranicu v dĺžke 650 kilometrov. Pre pokračujúce ruské útoky v delte Dunaja koncom augusta NATO nasadilo na rumunsko-ukrajinských hraniciach špeciálny mobilný radar protivzdušnej obrany.