Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruský exposlanec dostal 8 rokov väzenia za klamstvá o ruskej armáde

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Okrem trestu odňatia slobody dostal Gudkov aj štvorročný zákaz spravovať internetové zdroje.

Moskva 21. augusta (TASR) - Bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy Dmitrija Gudkova, ktorý už roky žije v exile, súd v Moskve v neprítomnosti odsúdil na osem rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. S odvolaním sa na moskovskú prokuratúru o tom v stredu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Okrem trestu odňatia slobody dostal Gudkov aj štvorročný zákaz spravovať internetové zdroje.

Začatie konania proti Gudkovovi v Rusku bolo oznámené v októbri 2023. Dôvodom boli jeho výroky z videa s názvom K čomu viedla Putinova vojna na Ukrajine?, zverejneného na strímovacej platforme YouTube v apríli 2022. Podľa vyšetrovateľov Gudkov v tomto videu šíril "nepravdivé informácie o masakroch ukrajinských civilistov" v mestách Buča, Irpiň a Boroďanka.

Gudkov bol poslancom dolnej komory ruského parlamentu v rokoch 2011-16. Do exilu odišiel ešte v júni 2021.

Po tom, ako Rusko vo februári 2022 rozpútalo vojnu voči Ukrajine, sa stal členom Ruského protivojnového výboru spolu s ďalšími ruskými opozičnými a verejnými činiteľmi, ktorí sú v exile.

Vo februári 2023 ho ruské ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo za tzv. zahraničného agenta. V decembri 2023 ho ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných osôb a vo februári 2024 súd v jeho neprítomnosti vydal rozkaz na jeho vzatie do väzby.