Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruský nálet na mesto Sumy si vyžiadal dve obete, zranené sú aj deti

Ľudia stoja na poškodených balkónoch po ruskom nálete na obytnú štvrť v ukrajinskom meste Sumy v sobotu 17. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Nedeľný útok sa odohral len niečo vyše týždňa po inom útoku na mesto Sumy, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a osem ďalších bolo zranených.

Kyjev 8. septembra (TASR) - V dôsledku ruského nočného náletu na ukrajinské mesto Sumy zahynuli dvaja ľudia a ďalšie štyri osoby vrátane dvoch detí utrpeli zranenia. V nedeľu ráno o tom informovala vojenská správa Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom, uvádza TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Zraneným sa podľa vyhlásenia poskytuje potrebná lekárska starostlivosť.

Pri ruskom útoku boli zničené domy aj vozidlá, dodal starosta mesta Sumy Oleksij Drozdenko. Na mieste podľa neho zasahujú všetky služby. Agentúra Reuters nemohla tvrdenia o nočnom útoku nezávisle overiť.

Sumská oblasť leží hneď za hranicou s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily 6. augusta spustili pozemnú ofenzívu, ktorej jedným z cieľov je vytvoriť "nárazníkovú zónu" v Rusku.

Rusi pravidelne podnikajú útoky na ukrajinskú Sumskú oblasť. Moskva opakovane popiera, že útočí na civilistov a tvrdí, že jej údery sú zamerané na zničenie ukrajinskej infraštruktúry, ktorá je dôležitá pre vojnové úsilie Kyjeva.

Nedeľný útok sa odohral len niečo vyše týždňa po inom útoku na mesto Sumy, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a osem ďalších bolo zranených. Regionálne úrady v tom čase vyzvali na evakuáciu obyvateľov zo 183 obcí pri hraniciach s Ruskom. Predtým tak urobili už desiatky tisíc ďalších ľudí.