Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ruský súd predĺžil Francúzovi Vinatierovi väzbu do februára 2025

Francúzsky občan Laurent Vinatier sa rozpráva so svojím právnikom Alexejom Sinicynom v klietke v súdnej sieni na Zamoskvoreckom okresnom súde v Moskve v utorok 3. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Vinatier sa počas predchádzajúcich pojednávaní priznal, že porušil ruské zákony, a ospravedlnil sa s vysvetlením, že o požiadavke registrovať sa ako zahraničný agent nevedel.

Moskva 3. septembra (TASR) – Francúzsky občan Laurent Vinatier, ktorý je v Rusku obvinený z porušenia zákona o tzv. zahraničných agentoch, zostane vo väzbe najmenej do februára budúceho roka. V úvodný deň procesu s ním o tom rozhodol súd v Moskve, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Vinatiera (48) obžalovali zo zhromažďovania citlivých vojenských informácií bez toho, aby sa zaregistroval ako zahraničný agent. Sudca na krátkom zasadnutí predĺžil Vinatierovi väzbu do 21. februára 2025 a stanovil ďalšie pojednávanie na 16. septembra.

Vedca pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg zadržali v Rusku začiatkom júna. Vyšetrovatelia tvrdia, že zhromažďoval informácie vojenského charakteru, ktoré by mohli iné krajiny použiť proti Rusku, čo vyvolalo obavy zo vznesenia ďalších obvinení.

V prípade uznania za vinného hrozí Vinatierovi päťročné väzenie. Francúzsko tvrdí, že ho zadržali svojvoľne, a vyzýva Rusko na jeho prepustenie.

Vinatier sa počas predchádzajúcich pojednávaní priznal, že porušil ruské zákony, a ospravedlnil sa s vysvetlením, že o požiadavke registrovať sa ako zahraničný agent nevedel.

Centrum pre humanitárny dialóg so sídlom v Ženeve na svojej webstránke uvádza, že sa snaží predchádzať ozbrojeným konfliktom na celom svete a riešiť ich prostredníctvom mediácie a zdržanlivej diplomacie.