Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec: Konflikt na Ukrajine sa nedá vyriešiť za jeden deň

Na snímke ukrajinskí vojaci zo 43. delostreleckej brigády strieľajú samohybnou húfnicou 2s7 na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 24. júna 2024. Foto: TASR-AP

Trump v rámci predvolebnej kampane viackrát uviedol, že v prípade znovuzvolenia by vojnu na Ukrajine vyriešil v priebehu 24 hodín.

Moskva 1. júla (TASR) - Konflikt na Ukrajine nie je možné vyriešiť za jeden deň. Uviedol to v pondelok ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii na vyhlásenia exprezidenta USA Donalda Trumpa pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Trump v rámci predvolebnej kampane viackrát uviedol, že v prípade znovuzvolenia by vojnu na Ukrajine vyriešil v priebehu 24 hodín.

V minulotýždňovej televíznej debate exprezident tvrdil, že v prípade víťazstva vo voľbách by túto vojnu bol schopný vyriešiť ešte pred oficiálnym nástupom do úradu. Ako to chce dosiahnuť, však neprezradil.

Trump v debate s úradujúcim šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom uviedol, že Rusko by nikdy nenapadlo Ukrajinu, ak by Spojené štáty mali "skutočného prezidenta".

Ruský prezident Vladimir Putin v polovici júna vyhlásil, že Rusko je pripravené začať mierové rokovania hneď "zajtra" a zastaviť paľbu, ak Ukrajina stiahne svojich vojakov zo Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti, na ktoré si Rusko robí nárok.

Ukrajina tvrdí, že mier môže nastať len po úplnom odchode ruských síl a obnovení jej územnej celistvosti.

Kremeľ minulý týždeň uviedol, že akýkoľvek mierový plán pre konflikt na Ukrajine musí zohľadňovať realitu na bojisku.