Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec pri OSN upozornil na príliv utečencov z Afganistanu

Na archívnej snímke v strede ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebezia. Foto: TASR / AP

Rusko je znepokojené pretrvávajúcou teroristickou hrozbou z Afganistanu.

Moskva 16. augusta (TASR) - Rusko je znepokojené pretrvávajúcou teroristickou hrozbou z Afganistanu. V pondelok to vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, informovala agentúra TASS.

"Stále nás znepokojuje pretrvávajúca teroristická hrozba," uviedol Nebenzia, podľa ktorého môžu do krajín v v oblasti strednej Ázie preniknúť s utečencami z Afganistanu aj teroristi.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí pritom v pondelok uviedlo, že situácia v afganskej metropole Kábul sa stabilizovala a Rusko nadviazalo pracovné kontakty s novou vládou v Afganistane.

Ruský veľvyslanec v Afganistane Dmitrij Žirnov sa má v utorok stretnúť s predstaviteľmi Talibanu, s ktorými bude rokovať o zabezpečení ochrany ruskej diplomatickej misie.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.