Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Rutte vyzval členské krajiny NATO na zvýšenie výdavkov na obranu

Na archívnej snímke Mark Rutte. Foto: TASR- Pavel Neubauer

Rutte tiež povedal, že sa neobáva výsledku novembrových prezidentských volieb v USA, pretože dokáže spolupracovať s ktorýmkoľvek kandidátom.

Paríž 1. októbra (TASR) - Členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) musia zvýšiť výdavky na obranu, vyhlásil holandský expremiér Mark Rutte, ktorý sa v utorok ujme postu generálneho tajomníka NATO. Transatlantické väzby v Aliancii musia podľa neho zostať "pevné ako skala". TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Rutte tiež povedal, že sa neobáva výsledku novembrových prezidentských volieb v USA, pretože dokáže spolupracovať s ktorýmkoľvek kandidátom - či už demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou alebo republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom. "Nemám obavy. Oboch kandidátov poznám veľmi dobre," citovala jeho slová agentúra AFP.

Rutte nahradí v utorok vo funkcii generálneho tajomníka NATO Nóra Jensa Stoltenberga, ktorý stál na čele Aliancie od roku 2014. Odchádzajúci šéf NATO v utorok uviedol, že Severoatlantická aliancia je v dobrých rukách.