Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Save the Children: Boje v Jemene vyháňajú z domovov denne tisíce detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Občianska vojna v Jemene trvá už vyše tri roky, od marca 2015. Výsledkom konfliktu v najchudobnejšej krajine arabského sveta je už viac než 10.000 mŕtvych.

Saná 2. augusta (TASR) - Asi 3000 jemenských detí denne uteká z prístavného mesta Hudajda v dôsledku pretrvávajúcich bojov medzi spojeneckou koalíciou vedenou susednou Saudskou Arábiou a šiitskými povstalcami. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Save the Children, z ktorej správy citovala agentúra AP.

Organizácia so sídlom v Londýne tvrdí, že boje priemerne denne vyháňajú z Hudajdy 6238 ľudí - z toho polovicu detí. Ich cesta do bezpečnejších oblastí je ale podľa aktivistov riskantná.

Save the Children uviedla, že jemenské rodiny musia často "odvážne prejsť cez mínové polia či nálety a tiež v snahe utiecť (z Hudajdy) sú nútení zdolať oblasti, kde sa aktívne bojuje".

Humanitárna organizácia zároveň vyzvala súperiace strany vojenského konfliktu v Jemene, aby podporili snahy OSN o mier.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia, ktorá bojuje na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády, sa usiluje o opätovné dobytie oblastí na západnom pobreží vrátane Hudajdy, ktoré sú pod kontrolou povstalcov.

Občianska vojna v Jemene trvá už vyše tri roky, od marca 2015. Výsledkom konfliktu v najchudobnejšej krajine arabského sveta je už viac než 10.000 mŕtvych, vyše dva milióny vysídlených osôb a v súčasnosti celosvetovo najhoršia humanitárna kríza.