Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Scholz a Sísí diskutovali o humanitárnej situácii v pásme Gazy

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz 7. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Obaja lídri sa v telefonáte zhodli, že je naďalej dôležité zabrániť regionálnemu rozšíreniu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, dodal hovorca.

Berlín 10. novembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky diskutoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím o vojne v pásme Gazy. Uviedol to vo štvrtok hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Kancelár Scholz zopakoval, že Nemecko je pevne zaviazané k ochrane civilistov a podporuje humanitárne prestávky s cieľom umožniť bezpečné a dostatočné dodávky humanitárnej pomoci pre ľudí v pásme Gazy," povedal Hebestreit.

Obaja lídri sa v telefonáte zhodli, že je naďalej dôležité zabrániť regionálnemu rozšíreniu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, dodal hovorca. Scholz a Sísí podľa neho tiež uviedli, že iba politické riešenie môže zaručiť dlhodobý mier.

Egypt je kľúčovým hráčom v diplomatickom úsilí o zlepšenie humanitárnej situácie v pásme Gazy. Práve z jeho územia totiž do tejto palestínskej enklávy prúdi pomoc cez hraničný priechod Rafah, ktorý slúži tiež na evakuáciu cudzincov, ľudí s dvojakým občianstvom a zranených Palestínčanov z Gazy.