Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Scholz bude hostiteľom summitu o západnom Balkáne v Berlíne

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Na summite sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ako aj zástupcovia deviatich členských štátov EÚ a medzinárodných organizácií.

Berlín 14. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok privíta lídrov šiestich západobalkánskych štátov na berlínskom summite o nadviazaní užších vzťahov s Európskou úniou. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Na summite sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ako aj zástupcovia deviatich členských štátov EÚ a medzinárodných organizácií.

Cieľom summitov o západnom Balkáne, ktoré sa konajú každoročne od roku 2014, je postupne priblížiť Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Kosovo, Severné Macedónsko a Srbsko k Európskej únii. Z týchto šiestich štátov nie je oficiálnym kandidátom na členstvo v EÚ iba Kosovo.

Na summite by malo dôjsť k podpísaniu akčného plánu pre spoločný regionálny trh a novej dohody o mobilite, ktorá zahŕňa prístup k vyššiemu vzdelaniu. Únia neprijala nového člena od roku 2013, keď sa jej súčasťou stalo Chorvátsko.

Predstavitelia EÚ však tvrdia, že pre vojnu na Ukrajine a ďalšie geopolitické problémy má partnerstvo medzi Úniou a Balkánom strategický význam.

Summit tzv. Berlínskeho procesu vznikol ako platforma pre spoluprácu na vysokej úrovni medzi oficiálnymi predstaviteľmi šiestich krajín západného Balkánu (tzv. skupina Western Balkan Six - WB6) a zástupcami hostiteľských štátov.