Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Scholz: Rozhodnutie vydať Krasikova bolo náročné, ale nevyhnutné

Nemecký kancelár Olaf Scholz hovorí k médiám na letisku Kolín/Bonn po stretnutí s bývalými väzňami vo štvrtok 1. augusta 2024 neskoro večer. Foto: TASR/AP

Krasikova odsúdili v roku 2019 za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho. Tá sa udiala o dva roky skôr v berlínskom parku.

Berlín 2. augusta (TASR) - Rozhodnutie vydať agenta ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Vadima Krasikova bolo náročné, ale nevyhnutné na ochranu nemeckých a amerických občanov. Vo štvrtok večer to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave na kolínskom letisku, kde čakal na príchod prepustených väzňov, ktorí smerovali do Nemecka z Ruska cez Turecko. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Záujem štátu na jeho potrestaní bolo potrebné porovnať s nebezpečenstvom pre zdravie a životy nevinných ľudí a politických väzňov v Rusku," povedal Scholz prítomným novinárom.

Krasikova odsúdili v roku 2019 za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho. Tá sa udiala o dva roky skôr v berlínskom parku.

Súčasťou rozsiahlej výmeny medzi Ruskom, Bielorusom a niekoľkými západnými krajinami je celkovo 26 väzňov z Ruska a Bieloruska a tiež z USA, Nemecka, Poľska, Slovinska a Nórska.

Scholz po privítaní prepustených väzňov na kolínskom letisku v noci na piatok povedal, že niektorí z nich sa obávali o svoj život. Spoločné stretnutie označil za dojímavé, podľa jeho slov mnohí z nich nečakali, že budú prepustení práve teraz, informovala agentúra AFP.

Nemecký kancelár trval na tom, že výmena väzňov bola správnym rozhodnutím. "Ak ste mali nejaké pochybnosti, po rozhovore s tými, ktorí sú teraz na slobode, ich stratíte," uviedol.