Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Scholz podporil moldavskú prezidentku v boji proti zahraničnému vplyvu

Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove počas prezidentských volieb a referenda o začlenení Moldavska do Európskej únie v nedeľu 20. októbra 2024. Foto: TASR/AP

V referende z 20. októbra sa Moldavčania tesnou väčšinou vyslovili za súhlas s pripojením sa k Európskej únii.

Berlín 23. októbra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz uistil moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú o pokračujúcej nemeckej podpore pri posilňovaní odolnosti Moldavska voči vplyvu zo zahraničia, uviedol v stredu hovorca nemeckej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Moldavská prezidentka počas telefonického rozhovoru informovala nemeckého kancelára o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb a referende o ústavnom ukotvení smerovania Moldavska do Európskej únie. Sanduová taktiež hovorila o ruskom vplyve a proruskej propagande v období volieb.

"Kancelár ubezpečil prezidentku Sanduovú o pokračujúcej podpore pri posilňovaní odolnosti Moldavska voči zahraničnému vplyvu a destabilizačným aktivitám," uvádza sa vo vyhlásení nemeckej vlády.

V referende z 20. októbra sa Moldavčania tesnou väčšinou vyslovili za súhlas s pripojením sa k Európskej únii. Za vstup do EÚ sa po spočítaní všetkých hlasov vyjadrilo 50,46 percenta voličov.

Proeurópska prezidentka Maia Sanduová sa 3. novembra stretne v druhom, rozhodujúcom kole volieb novej hlavy štátu s Alexandrom Stoianoglom, bývalým generálnym prokurátorom, ktorý má podporu proruských socialistov.