Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Scholz: Zabíjanie civilistov v Buči je vojnovým zločinom

Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz vystúpil v sobotu 9. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Európske hranice musia ostať nedotknuté, uviedol Scholz.

Berlín 9. apríla (TASR) - Osoby, ktoré zabíjali civilistov v ukrajinskom meste Buča, sú vinné z páchania vojnových zločinov a musia za svoje činy niesť zodpovednosť. Vyhlásil to v sobotu nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Toto je niečo, na čo nemôžeme zabudnúť... Nemôžeme prehliadnuť, že je to zločin. Sú to vojnové zločiny, ktoré nebudeme akceptovať... tí, ktorí to urobili, sa musia zodpovedať," uviedol Scholz.

Počas príhovoru na zhromaždení, ktoré sa konalo pred krajskými voľbami v jednom z nemeckých spolkových štátov, Scholz uviedol, že Nemecko bude Ukrajine aj naďalej dodávať obranné zbrane, aby vyslalo správu, že je odhodlané ochrániť suverenitu európskych štátov.

"Európske hranice musia ostať nedotknuté," uviedol Scholz.

Po tom, ako sa ruská armáda stiahla z ukrajinského mesta Buča severovýchodne od Kyjeva, sa našlo v meste vyše 360 tiel zabitých civilistov, pričom niektoré boli spálené alebo pochované v masových hroboch. Ukrajina zo zabíjania civilistov v Buči vinní Rusko, ktoré však tieto obvinenia popiera.