Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

Šéf britskej diplomacie sa prvý raz od brexitu stretol s kolegami z EÚ

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lammy pricestoval do Luxemburska na stretnutie ako osobitný hosť vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci Josepa Borrella.

Luxemburg 14. októbra (TASR) - David Lammy sa v pondelok stal prvým britským ministrom zahraničných vecí od brexitu, ktorý sa zúčastnil na pravidelnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie. Ide o súčasť snáh Labouristickej strany, ktorá sa po letnom volebnom víťazstve usiluje o "resetovanie" vzťahov Británie s EÚ, informuje TASR podľa stanice BBC News.

Lammy pricestoval do Luxemburska na stretnutie ako osobitný hosť vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci Josepa Borrella. Bude rokovať o vojnových konfliktoch na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o politickom programe labouristov.

Britskí ministri sa od brexitu stretávajú so svojimi partnermi z EÚ len zriedkavo; v marci 2022 sa vtedajšia ministerka zahraničných vecí Liz Trussová zúčastnila na mimoriadnom stretnutí v reakcii na vpád ruských vojsk na Ukrajinu.

Komplikovaný proces brexitu - vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ - sa oficiálne zavŕšil začiatkom roku 2020. Predchádzalo mu referendum, ktoré sa konalo v roku 2016.

Lammy označil pondelkové stretnutie za "historickú chvíľu", pričom zdôraznil, že bezpečnosť EÚ a Spojeného kráľovstva je "neoddeliteľná".

"V tomto období, či už ide o agresiu Ruska na Ukrajine, obrovské problémy a konflikty na Blízkom východe, alebo globálne a geopolitické záležitosti vo všeobecnosti, je nesmierne dôležité, aby Spojené kráľovstvo a Európa zostali nezlomné," povedal.

Britský rezort diplomacie predtým uviedol, že účasť predstaviteľa Spojeného kráľovstva na stretnutí bude súčasťou pravidelnejšej spolupráce, pričom sa plánuje užšia komunikácia v oblasti medzinárodných záležitostí.

Lammyho cesta prichádza po minulotýždňovom stretnutí britského premiéra Keira Starmera s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bruseli.

Starmer sľúbil, že ponúkne "pragmatické a rozumné vedenie". Po turbulentných rokoch vlády konzervatívcov sa zaviazal presadzovať obnovenie vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Von der Leyenová uviedla, že na dosiahnutie pokroku je potrebné plne implementovať rôzne pobrexitové dohody, ako napríklad Dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom o obchode a spolupráci (TCA), ktorá bola podpísaná v decembri 2020.