Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Šéf českých hasičov: Od začiatku povodní sme evakuovali 10.500 ľudí

HAsiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Minister vnútra Vít Rakušan v televízii Nova uviedol, že hasiči v zaplavených oblastiach zachránili viac ako 215 ľudí a evakuovali 3160 osôb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 15. septembra (TASR) - Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

"Je nutné vnímať rozdiel medzi evakuáciou a záchranou," upozornil Vlček. "Evakuácia je proces, kedy je človek potencionálne ohrozený nejakým nebezpečenstvom, zatiaľ čo záchrana je proces, v ktorom mu nebezpečenstvo hrozí bezprostredne." Dodal, že záchranné zložky sa mnohokrát musia vracať na miesta, kde ľudia preventívnu evakuáciu odmietli a teraz ich musia zachraňovať.

Šéf hasičov taktiež uviedol, že hasičské zložky sú pripravené poskytnúť prostriedky na zaistenie núdzového ubytovania. Ich cieľom je v spolupráci s krajmi poskytnúť núdzové prístrešky až pre 30.000 osôb. "Samozrejme sme schopní toto číslo operatívne navyšovať," dodal.

Minister vnútra Vít Rakušan v televízii Nova uviedol, že hasiči v zaplavených oblastiach zachránili viac ako 215 ľudí a evakuovali 3160 osôb. Cez 100 ľudí podľa ministra evakuáciu odmietlo.

Rakušan ľudí v zasiahnutých oblastiach vyzval na evakuáciu keďže následné záchranné práce pre ľudí, ktorí ju odmietli, sú náročné a zbytočne zaťažujú záchranárov. "Chcem všetkých veľmi poprosiť o súčinnosť, aby k takýmto situáciám nedochádzalo. Ľudia samých seba, ako aj záchranárov vystavujú nepríjemným situáciám." Podobnú výzvu ľuďom predtým adresoval aj premiér Petr Fiala.