Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Šéf čínskej diplomacie Wang I sa zúčastní na zasadnutí BRICS v Rusku

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I, archívne foto. Foto: TASR/AP

Schôdzka BRICS na úrovni vysokopostavených bezpečnostných predstaviteľov sa bude konať v stredu a štvrtok v ruskom Petrohrade.

Peking 9. septembra (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa tento týždeň zúčastní na stretnutí skupiny BRICS v Rusku, kde bude diskutovať o súčasnej medzinárodnej bezpečnostnej situácii a ďalších svetových a regionálnych otázkach. V pondelok to oznámila hovorkyňa rezortu Mao Ning, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Schôdzka BRICS na úrovni vysokopostavených bezpečnostných predstaviteľov sa bude konať v stredu a štvrtok v ruskom Petrohrade. Očakáva sa, že na summite, ktorý sa uskutoční koncom októbra v ruskom meste Kazaň, sa zúčastní aj čínsky prezident Si Ťin-pching.

Štáty BRICS, čo je skratka pre Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku, predstavujú takmer polovicu svetovej populácie. Za posledný rok sa skupina rozšírila o ďalšie veľké rozvíjajúce sa ekonomiky vrátane Spojených arabských emirátov a Iránu.

"Dnešný svet je plný zmätkov a rôznych vážnych a zložitých bezpečnostných výziev. Krajiny BRICS boli vždy odhodlané udržiavať svetový mier, podporovať spoločný rozvoj a multilateralizmus a presadzovať globálne riadenie spravodlivejším a férovejším smerom," povedala hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.

Kremeľ podľa AFP vníma októbrový summit BRICS ako príležitosť rozšíriť svoj vplyv a uzavrieť užšie hospodárske spojenectvá.

Moskva aj Peking broja proti "hegemónii Západu", respektíve proti tomu, čo považujú za dominanciu Spojených štátov vo svetových otázkach. Krátko predtým, ako Rusko spustilo svoju inváziu na Ukrajinu, vyhlásili partnerstvo "bez hraníc".

Ruský prezident Vladimir Putin v auguste, keď v Kremli privítal čínskeho premiéra Li Čchianga, vyhlásil, že hospodárske a obchodné prepojenia na Čínu "prinášajú výsledky".