Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Šéf diplomacie Grécka kritizoval Erdoganove vyhrážky o raketovom útoku

Na archívnej snímke grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias. Foto: TASR/AP

Dodal, že postoje v štýle Severnej Kórey nemôžu a nesmú preniknúť do Severoatlantickej aliancie.

Atény 12. decembra (TASR) - Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias v pondelok kritizoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý v nedeľu pohrozil, že za istých okolností turecké balistické rakety môžu zasiahnuť Atény. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Vyhrážanie sa Grécku raketovým útokom zo strany spojeneckej krajiny, člena NATO, je neprijateľné a odsúdeniahodné," povedal Dendias pri príchode do Bruselu na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci. Dodal, že "postoje v štýle Severnej Kórey nemôžu a nesmú preniknúť do Severoatlantickej aliancie".

Erdogan počas nedeľňajšieho stretnutia s mládežou v tureckom meste Samsun povedal, že Turecko začalo vyrábať svoje vlastné balistické rakety krátkeho doletu nazývané Tayfun, ktoré podľa jeho slov "vystrašili Grékov".

"(Gréci) tvrdia, že môžu zasiahnuť Atény," povedal Erdogan. "Samozrejme, že zasiahnu. Ak nebudete rozvážni, ak sa budete snažiť nakupovať od Spojených štátov a iných (výzbroj pre grécke) ostrovy, krajina ako Turecko... musí niečo urobiť," dodal.

Turecko minulý týždeň obvinilo Grécko, že uskutočnením vojenského cvičenia v Egejskom mori porušilo medzinárodné zmluvy. Turecko trvá na tom, že rozmiestnenie vojakov alebo zbraní na gréckych ostrovoch vo východnej časti Egejského mora v blízkosti tureckého pobrežia porušuje nevojenský štatút ostrovov dohodnutý podľa medzinárodného práva.

Grécko tvrdí, že ostrovy musí brániť pred potenciálnym útokom z Turecka, ktoré na svojom západnom pobreží sústreďuje početné armádne jednotky.