Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE: Iránsky jadrový program napreduje napriek sankciám

Dochádza k "stabilnému nárastu kapacity a produkcie" iránskeho jadrového programu, povedal Amano v rozhovore.

Viedeň 17. júna (TASR) - Irán "stabilne napreduje" v rozširovaní svojho jadrového programu napriek medzinárodným sankciám, ktoré ho podľa všetkého nespomaľujú. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano pre agentúru Reuters.

Šéf MAAE tiež povedal, že je naďalej odhodlaný pokračovať v dialógu s Iránom, riešiť obavy z možných vojenských dimenzií jeho jadrových aktivít. Žiadne nové stretnutie však nebolo vytýčené po 10 kolách rokovaní od začiatku roku 2012, zdôraznil.

Dochádza k "stabilnému nárastu kapacity a produkcie" iránskeho jadrového programu, povedal Amano v rozhovore. Na otázku, či sprísnenie sankcií, uvalené západnými mocnosťami na islamskú republiku s cieľom obmedziť jej jadrovú činnosť, spomaľujú iránsky jadrový vývoj, odpovedal: "Nemyslím si to, nevidím žiaden dopad."

Hovoril krátko po tom, ako novozvolený iránsky prezident Hasan Rúhání dnes na tlačovej konferencii uviedol, že Teherán je pripravený na väčšiu transparentnosť v otázke svojho jadrového programu, ale nezruší obohacovanie uránu.

Rúhání zdôraznil, že Irán neurobil nič, čím by si zaslúžil sankcie. "Ak sankcie niečomu prospeli, tak iba Izraelu," dodal s tým, že nikto iný z toho osoh nemal. Ako ďalej povedal Rúhání, Spojené štáty musia ešte pred začatím rozhovorov medzi Washingtonom a Teheránom uznať právo Iránu na jadrový program a sľúbiť, že sa nebudú miešať do vnútorných záležitostí krajiny.